KniŽižkov – festival malých knižních nakladatelů

Sobota | 26.03.2022 | 12:00
Vstup zdarma

Prolistujte to nejnovější a nejzajímavější ze současné literární tvorby na druhém ročníku žižkovského festivalu malých knižních nakladatelů KniŽižkov.

Vstupné je zdarma. Pro novinky sledujte facebookou událost zde.

Součástí festivalu je doprovodný program:

12:00 | slavnostní zahájení
autorské čtení Terezy Semotamové

Spisovatelka, překladatelka, novinářka a autorka rozhlasových her Tereza Semotamová byla v roce 2019 nominována na cenu Magnesia Litera za prózu Ve skříni. Její hlavní hrdinka se přestěhuje do skříně ve vnitrobloku, odkud sledujeme její boj o holou existenci. Na KniŽižkově zazní ukázky z Tereziny chystané noviny: Rubikova kostka mých mikro a makro dějin.

13:00 | beseda

Romská tvorba je na první pohled „jiná“. Zachovává si totiž stále některé prvky orality, které si už obvykle s literárním projevem nespojujeme. Besedovat o ní přijdou anglistka a romistka Karolína Ryvolová, která sleduje romskou literaturu českou i světovou a umí o ní poutavě, neakademicky vyprávět. Zástupkyní romských spisovatelek bude Stanislava Miková, která zvítězila v literární soutěži Romského vzdělávacího fondu organizace ROMEA, přispěla do souboru Mulo – povídky o duchách zemřelých, které vydalo nakladatelství romské literatury Kher. Některé její povídky, v nichž dovede přesvědčivě evokovat dětskou zádumčivost, fantazii i trápení, vyšly v časopisech Romano voďi/Romská duše, v literární příloze Respektu a byly uvedeny i v rozhlase, na stanici Vltava.

14:00
autorské čtení Ireny Hejdové

Spisovatelka a scénáristka Irena Hejdová přečte ukázky z knížky pro děti Nedráždi bráchu bosou nohou, která vyšla v roce 2020 v nakladatelství Host. Marek má „strašnýho“ bráchu. Tedy aspoň si to myslí, a proto mu říká Mimoň. Jenže v určitém věku je každý mladší sourozenec strašný a věkový rozdíl dvou let je propastný jako Mariánský příkop. Takže je jasné, že důvod ke rvačce a vzájemným naschválům se vždycky najde.

15:00
autorské čtení Simony Bohaté

Předloni Simona Bohatá zaujala novelou Všichni sou trapný. Vyprávění o mladistvých vyrůstajících v osmdesátých letech na pražském Žižkově posbíralo několik pozitivních, ba nadšených recenzí a leckdo byl nejspíš překvapen, že se kniha neobjevila mezi nominovanými na cenu Magnesia Litera. Letos spisovatelka na úspěšnou novelu navázala románem Klikař Beny.

17:00 | beseda
deset let Tabooku a co dál?

Před deseti lety vznikla platforma Knihex, ale také festival Tabook v Táboře, který však v září skončil. Nadobro? Nebo jen potřebuje pokropit živou vodou? Co je tou živou vodou pro malé nakladatele? Jak žijí? Jak přežívají v konkurenci komerčních nakladatelství? Debatovat přijdou Karolína Voňková z Knihexu a Tereza Horváthová z Baobabu.

19:00 | koncert
Ruce naší Dory

Kapela vznikla v dubnu 2002 spojením většiny členů formace „Periferie 42“ s bývalým kytaristou pražské skupiny „Qwerty“. Soubor textařsky čerpá z tvorby básníka SdCh, který je zároveň frontmenem skupiny.

Workshopy:

čas TBA | dílna pro děti
Cirkus ulice s ilustrátorkou a autorkou dětských knížek Dagmar Urbánkovou

Dagmar Urbánková je výtvarnice a „pokušitelka psaní“. V letech 1992–1998 studovala scénografii na DAMU (Katedra alternativního a loutkového divadla). V letech 2002–2008 učila výtvarné obory ve studiu Paleta, od roku 2006 působí jako výtvarnice v pražském Divadle Minor. Vydala povídkovou knihu s ilustracemi Fjertoch si vyšiju, dětské autorské knihy Byl jeden dům a Adam a koleno. Své výtvarné práce a texty publikuje například v Revolver Revui. Vystavovala doma i v zahraničí.

14:00 – 18:00
Workshop knihařské dílny Skoba – I PAPÍR MŮŽE BÝT TVŮJ (SUPER)HRDINA

Víme, že ho nosíš v hlavě. Pomůžeme ti ho zhmotnit. Tvůj hrdina ožije. Papíru máme dost, starých knížek, ze kterých můžeš brát, taky. Nápady máš zase ty a animáky máme rádi všichni. A z workshopu si kromě animáku odneseš i sešit se svým superhrdinou!
(rezervujte si jedno z deseti míst na ondrej.wald@zatrojku.cz)

—————————————–
Kurátorkou KniŽižkova 2022 je a na volbě programu se podílí Ivana Myšková. Děkujeme!