Skácel 100 – básně čte Ondřej Novák

Pátek | 11.02.2022 | 16:00
Vstup zdarma

Čtení veršů jednoho z největších českých básníků, od jehož narození 7. února uplyne 100 let.

„Po celý den jsi zahazoval slova
aby ti zbylo večer na báseň.“

Jan Skácel se narodil 7. 2. 1922 v obci Vnorovy u Hodonína. Vystudoval gymnázium, poté byl nuceně pracovně nasazen na říšské stavby. Po skončení druhé světové války studoval filozofii na Masarykově univerzitě. Pracoval jako redaktor brněnského rozhlasu a později jako šéfredaktor časopisu Host do domu. Ten byl v roce 1969 zakázán, Skácel nemohl publikovat a přešel k samizdatu a exilové literatuře. Jeho díla mohla znovu vycházet od roku 1981.
V jeho dílech se promítá silný vztah k Moravě. Častým tématem je vztah k přírodě, zabývá se problémy s morálkou a v básních se objevují tajemství. Za své dílo byl oceňován nejen doma, ale především v zahraničí.

Ondřej Novák vystudoval činoherní herectví na DAMU a žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Vedle filmových a televizních rolí má za sebou spolupráci s Divadly Ungelt, X10, Letí nebo Městským divadlem Kladno či Západočeským divadlem Cheb. V roce 2009 spoluzaložil nezávislé Divadlo NaHraně, ve kterém působí coby herec i dramaturg.

Tato akce se koná za podpory Státního fondu kultury.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Děkujeme, že nám pomáháte dodržovat aktuální mimořádná opatření. Najdete je na https://kcvozovna.cz/opatreni/